Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag?

Hieronder vindt u veel antwoorden of oplossingen op veelgestelde vragen.

Duranet

Duranet is continu bezig met het opzetten van een duurzaamheidscollectief in verschillende buurten in Nederland. Deze collectieven worden opgezet door onze deur-aan-deur teams die afspraken inplannen voor onze adviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wat dit voor u inhoudt is dat wij, door de installaties te bundelen, efficiënter met inkoop en installaties kunnen werken. In de buurten waar onze deur-aan-deur teams actief zijn komt u in aanmerking om zonder investering van uw eigen middelen zonnepanelen te installeren. Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met onze klantenservice om u vrijblijvend te laten informeren wat de voordelen en mogelijkheden zijn voor u.

De productgarantie zit op zowel de zonnepanelen als op de omvormers als ook op de installatiematerialen. En deze garanties worden gewaarborgd door de leverancier. Wij werken alleen met A-kwaliteit producten/leveranciers die kantoor houden in Nederland. Als uw systeem binnen de garantietermijn mankementen vertoont dan kunt u altijd eerst met ons contact opnemen. Wij zullen uw systeem doorlichten en indien nodig komen wij langs zonder het berekenen van voorrijkosten of arbeidsloon. Blijkt dat een onderdeel defect is binnen de garantieperiode dan zullen wij dat kosteloos vervangen.

 

Daarnaast zijn wij sinds januari 2021aangesloten bij de SGZE, Stichting Garantiefonds Zonne-energie. Hierdoor bent u verzekerd van kwaliteit en garantie. Niet alleen uw aanbetaling is hiermee bij SGZE veiliggesteld, maar ook de opvolging van afspraken over fabrieksgarantie worden door de stichting uitgevoerd bij een eventueel faillissement. SGZE staat ook garant voor een geschillenregeling. Stel dat er een geschil ontstaat tussen u en uw zonnepanelenleverancier, dan staat de SGZE u als consument bij.

Duranet is sinds januari 2021 aangesloten bij de SGZE, Stichting Garantiefonds Zonne-energie. Hierdoor bent u verzekerd van kwaliteit en garantie. Niet alleen uw aanbetaling is hiermee bij SGZE veiliggesteld maar ook de opvolging van afspraken over fabrieksgarantie worden door de stichting uitgevoerd bij een eventueel faillissement. SGZE staat ook garant voor een geschillenregeling. Stel dat er een geschil ontstaat tussen u en uw zonnepanelenleverancier, dan staat de SGZE u als consument bij.

Duranet vindt het belangrijk om niet alleen te voorzien in uw huidige behoeften, maar ook houden we al rekening met de toekomst. Zo kan er gezinsuitbreiding zijn, maar ook kan het zijn dat de woning verkocht wordt. Wij denken graag mee in hoe uw systeem toekomstbestendig is en blijft. Daarnaast ontwikkelt de techniek zich in een snel tempo waardoor het continu verbetert. Net zoals Duranet.

Wanneer u zelf zonnestroom gaat opwekken, levert u de energie die u niet gebruikt terug aan het energienet. Hierdoor kun u zichzelf zien als een klein energiebedrijf en dus als ondernemer. En voor ondernemers is het mogelijk om hun btw (21% van de totale kosten van het zonnesysteem) terug te vragen bij de belastingdienst onder de Kleine ondernemersregeling.

Duranet ontzorgt, en dit doen wij onder andere door voor u de btw-teruggave bij de Belastingdienst in te dienen. De Belastingdienst biedt particuliere eigenaren de mogelijkheid om het btw-bedrag op de zonnepanelen terug te vragen. Duranet biedt u als service aan om dit namens u te doen. Om dit voor u in werking te stellen dienen wij wel een aantal documenten na oplevering te ontvangen, maar u zult deze informatie te zijner tijd per mail ontvangen. Omdat ook wij gebonden zijn aan de AVG zult u zelf ook nog wel wat data moeten invullen, maar hierin begeleiden wij u.

Naast de btw die u in eerste instantie betaalt en daarna terugkrijgt, betaalt u ook forfait. Dit is belasting over de stroom die je gaat opwekken. De Belastingdienst heeft vaste forfaits opgesteld. Aan de hand van de hoeveelheid energie (Wattpiek) die u opwekt, ziet u meteen hoeveel u moet afdragen. U betaalt dit bedrag één keer per jaar. Anders dan bij btw is het niet mogelijk om forfait terug te vragen. Het forfaitair bedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat u terugkrijgt van de Belastingdienst.

Btw teruggaven die na 1 december worden ingediend en aangemeld bij de belastingdienst onder de Kleine ondernemersregeling gaan pas in op januari van het daaropvolgende jaar. Het te betalen forfait moet dan niet alleen over het jaar van installatie betaald worden, maar ook over het opvolgende jaar.

Wij begeleiden onze klanten met een stappenplan bij het aanvragen van een SVn lening als deze beschikbaar is in hun gemeente. SVn biedt verschillende leningen die consumenten kunnen gebruiken om hun wensen op het gebied van wonen te realiseren. Zo ook verduurzaming d.m.v. zonnepanelen. In het kort bepaalt uw gemeente of provincie of u in aanmerking komt voor een lening. Dit doen zij aan de hand van de voorwaarden in haar verordening. De SVn voert vervolgens een financiële toets uit om te bepalen of de lening bij u past.

NB: Een consumptieve lening wordt als aflopend krediet gemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Een hypothecaire lening niet, deze wordt ingeschreven bij het Kadaster.

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want u mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief. Daar zit wel een maximum aan: als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.

De salderingsregeling die wij nu kennen blijft in ieder geval tot begin 2025 van kracht. Er ligt een wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen klaar die voorstelt om de huidige regeling vanaf het jaartal 2025 en in 2026 naar 64 procent salderen te verlagen en daarna jaarlijks stapsgewijs met 9 procent af te bouwen tot 0 procent saldering in 2031. Voor de zonnestroom die eigenaren van zonnepanelen niet mogen salderen, is er een een redelijke vergoeding van 80 procent van het leveringstarief van hun energieleverancier bepaald. Echter is het wetsvoorstel nog zeker niet definitief en zijn er veel geluiden in de markt om dit uit te stellen of anders in te kleden.

Duranet gelooft er in dat ieder een eigen specialisme heeft en door die specialismes te bundelen de kennis vergroot wordt waar iedereen van kan profiteren, in het bijzonder onze klanten. Dit is de reden dat Duranet langdurige en exclusieve partnerschappen aangaat voor onder andere elektrische installaties en het afwikkelen van de btw-teruggave.

Wanneer u tevreden bent over onze werkwijze en ons product, en u ons in uw kennissenkring aanbeveelt zijn wij natuurlijk zeer vereerd. Als uw referent dan ook daadwerkelijk voor ons kiest en de installatie uitgevoerd is dan willen wij u ook een blijk van waardering toesturen in de vorm van € 100,- terug op uw installatie. Zo profiteren wij samen.

Wanneer u gaat verhuizen en de woning overdraagt aan nieuwe bewoners, dan blijft het zonnestroomsysteem vaak op de woning achter. De nieuwe bewoners zullen er evenveel profijt van ondervinden als u en de zonnepanelen zorgen voor waardevermeerdering van de woning. Het systeem dat wij plaatsen met de SolarEdge omvormer kan eenvoudig overgezet worden, met behoud van garanties, op de nieuwe eigenaar. De garantie rust namelijk niet op naam maar op adres. Als de woning van eigenaar wisselt dan ontvangen wij daar graag bericht over van de huidige eigenaar. Dan kunnen wij na de overdracht de nieuwe eigenaar begeleiden in het koppelen van het systeem aan de nieuwe modem en het aanmelden van het systeem in de online monitoringsportal of de app.

Zonnepanelen

Of een woning geschikt voor zonnepanelen is en hoeveel panelen mogelijk zijn, is iets wat echt per woning door een expert beoordeeld dient te worden. Wel zijn er een aantal criteria waar de woning aan moet voldoen. Zo kunnen we plaatsen op schuine daken met dakpannen, golfplaten, stalen-dak of schuin bitumen/EPDM dak. Ook op vlakke daken of dakkapellen voorzien van bitumen kunnen wij plaatsen. Het dak of dakvlak mag niet noordelijk georiënteerd zijn en er moet over de dag voldoende vrij zijn van schaduw door omgevingsfactoren. Verder dient het dak in goede staat te zijn en in ieder geval in de aankomende 10 jaar onderhoudsvrij te zijn. Wilt u weten of uw dak geschikt is, neem dan contact op met onze klantenservice.

De nieuwste generatie zonnepanelen, zoals die wij plaatsen, zijn in staat om ook gefilterd licht zoals je die krijgt bij bewolking om te zetten in energie. Dus in de uren dat er daglicht is zal het systeem een opbrengst registreren. Uiteraard is de opbrengst hoger bij een strakblauwe hemel met een mooi zonnetje.

De panelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating waardoor ze zelf onder normale omstandigheden schoonspoelen. Maar om de garantie te behouden op de panelen dienen deze minimaal eens in de 3 jaar schoongemaakt te worden.Er zijn momenten en situaties dat het raadzaam is om de panelen eerder tussendoor te reinigen. Bijvoorbeeld in de zomer wanneer er weinig neerslag is en er veel vogelontlasting op de panelen kan zitten. Dan kan het zo zijn dat dit op den duur in de panelen brandt. Als u zelf eenvoudig en vooral veilig bij de panelen kunt komen, doordat deze bijvoorbeeld op een plat dak liggen, dan kunt u ze schoonmaken door gedemineraliseerd water aan te schaffen en de panelen schoon te maken met dit water en een spons. Gebruik beslist géén schoonmaakmiddelen en geen borstels of schuursponsjes, deze laten krasjes achter en tasten het zelfreinigend vermogen van de panelen aan. Wanneer u niet bij de panelen kan komen voor de reiniging van de panelen dan kunt u een onderhoudsbedrijf inschakelen die gespecialiseerd is in het reinigen van de panelen.

We horen steeds vaker dat de vogels ook dol zijn op zonnepanelen, met name om eronder te nestelen op schuine daken. Helaas is dit niet wenselijk omdat er door die nesten een stuk vervuiling optreedt en geluidsoverlast. Om dit tegen te gaan kan er gekozen worden om vogelwering onder de panelen te plaatsen. De ‘Birdblokkers’ maken het moeilijker voor de vogels om zich onder de panelen te bewegen en 99% van de vogels kiezen dan voor een andere nestelplaats. Helaas is het voor ons niet mogelijk om hierop garanties te verlenen, omdat het dierlijk gedrag zich soms niet laat voorspellen. Als er vogels nestelen onder uw bestaande panelen dan mogen onze monteurs deze nesten niet verwijderen tijdens het officiële broedseizoen. Natuurlijk kunnen onze monteurs hierna langskomen om de nesten (wanneer deze leeg zijn) te verwijderen en vogelwering aan te brengen. De reden dat wij er niet voor kiezen om standaard vogelwering onder de panelen te plaatsen is dat het echt heel buurtgerelateerd is dat de vogels de panelen als nestmogelijkheid beschouwen. In heel veel buurten is er voldoende andere nestelmogelijkheden en is de vogelwering compleet overbodig.

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want u mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief. Daar zit wel een maximum aan: als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.

De salderingsregeling die wij nu kennen blijft in ieder geval tot begin 2025 van kracht. Er ligt een wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen klaar die voorstelt om de huidige regeling vanaf het jaartal 2025 en in 2026 naar 64 procent salderen te verlagen en daarna jaarlijks stapsgewijs met 9 procent af te bouwen tot 0 procent saldering in 2031. Voor de zonnestroom die eigenaren van zonnepanelen niet mogen salderen, is er een een redelijke vergoeding van 80 procent van het leveringstarief van hun energieleverancier bepaald. Echter is het wetsvoorstel nog zeker niet definitief en zijn er veel geluiden in de markt om dit uit te stellen of anders in te kleden.

Als u zonnepanelen heeft, dan is het u wellicht opgevallen dat er een verschil te zien is tussen de registratie van de zonnepanelen in de online monitoringsportal of de app en wat de slimme meter registreert. In het kort is dit verschil te verklaren aan het directe verbruik in de woning. Overdag, wanneer er instraling is en het systeem opwekt dan zijn er apparaten in de woning die aan of op stand-by staan. Deze verbruiken energie en die energie wordt voordat de meter deze kan registeren meteen gebruikt. Dus de stroom die u direct gebruikt levert u niet terug. En wordt daarom ook niet geregistreerd door de slimme meter. Op dit moment is direct verbruik niet financieel interessanter dan salderen, dit zal wel gaan veranderen als de salderingswetgeving gefaseerd afgebouwd wordt. Dan wordt het financieel interessanter om het direct verbruik in de woning te stimuleren. Wilt u weten over hoe u het directe verbruik in de woning kunt verhogen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen met tips en tricks.

Bij een stringomvormer worden de panelen in serie als één schakel aan elkaar gekoppeld, waarbij de serie zo sterk is als zijn zwakste schakel. Bij een omvormer met optimizers worden de panelen parallel en daardoor individueel geregeld. Zo bent u verzekerd van de best mogelijke opbrengst. Duranet maakt enkel gebruik van de SolarEdge omvormer met optimizers.

Warmtepompen

Vuistregel: 5kW per 1000m³ gas

Ja dat kan. Kies in dat geval voor een hoge temperatuur (HT) warmtepomp.

Uw huidige stroomverbruik stijgt. Hoeveel is afhankelijk van het aantal draaiuren en het vermogen van de warmtepomp. Een eenvoudige vuistregel is het huidige gasverbruik in m³ x 3 á 3,5. Dat is het te verwachten verbruik in kWh. Bij 1000m³ gas is dat dus 3000-3500 kWh per jaar.

Durocan warmtepompen zijn zogenaamde monoblocs. Dat betekent dat ze gewoon heet water maken dat u kunt gebruiken in je afgiftesysteem. De hybride sturing zorgt ervoor dat de CV ketel wordt bijgeschakeld als het te koud wordt. Uw tapwater wordt nog door uw CV ketel bereid. 

Durocan warmtepompen zijn zogenaamde monoblocs. Dat betekent dat ze gewoon heet water maken dat u kunt gebruiken in je afgiftesysteem. De hybride sturing zorgt ervoor dat de CV ketel wordt bijgeschakeld als het te koud wordt. Uw tapwater wordt nog door uw CV ketel bereid. 

Een warmtepomp heeft veel minder vermogen dan een CV ketel. Om gasloos te worden heeft u een boiler nodig voor sanitair (tap)water zodat u heet water op voorraad hebt om te kunnen douchen. Daarnaast heeft u voor gasloos meer vermogen nodig. Dit kunt u eenvoudig toevoegen door het plaatsen van een extra buitenunit.

De Durocan warmtepomp is met 37dB(A) fluisterstil. Dit betekent dat deze ruim aan de geluidsnorm voldoet. We raden toch aan om een warmtepomp of airco niet direct naast een slaapkamerraam te zetten. De machines behoren tot een van de stilste uit de markt. Tip: ga eens luisteren bij een warmtepompsysteem dan weet u waar u aan toe bent.

Omdat er bewegende delen in een warmtepomp zitten is het belangrijk om de juiste demping toe te passen. Wij kiezen in de regel voor conische soft dempers en passen trillingsmatjes toe. Bovendien werken we met leidingcompensatoren (een soort harmonica buis) bij de muur doorvoer. Zo ontkoppelen we het leidingwerk binnen met de warmtepomp buiten. Samen zorgen deze maatregelen voor een resonantievrije ervaring.

De rijksoverheid stelt tools ter beschikking om het maximale geluidsniveau op de erfgrens aan te tonen. Vraag ons of uw installateur om een uitdraai voor uw woning.

Ja, waterzijdig inregelen bij de installatie van een warmtepomp is verplicht. En als het dat niet was, dan moet je het nóg doen! CV installaties hebben zo veel vermogen dat er in het verleden eigenlijk nooit waterzijdig werd ingeregeld. Met een warmtepomp is dat wel nodig. Het zorgt namelijk voor een eerlijke verdeling van het beschikbare vermogen over alle ruimtes.

Zoneregeling is het regelen van de temperatuur per vertrek of zone. Tegenwoordig is dit makkelijker toe te passen dan vroeger met systemen als Evohome van Honeywell. Bijkomend voordeel is dat u het systeem meteen waterzijdig hebt ingeregeld.

Het Durocan hybride systeem heeft een bivalente temperatuurregeling. Dat betekent dat de CV ketel mag bijverwarmen vanaf een bepaalde buitentemperatuur. Alle verwarming boven deze temperatuur wordt door de warmtepomp verzorgd. 

De all-electric oplossing werkt op basis van aan/uit. De watertemperatuur is een vaste waarde en is niet weersafhankelijk.

Warmtepompen met CO2 als koudemiddel kunnen niet koelen.

Elke aan/uit kamerthermostaat is geschikt voor het aansturen van een Durocan. Wilt u de temperatuur op afstand kunnen regelen? Pas dan een Google Nest, Tado, Evohome of andere ‘connected’ thermostaat toe. 

Om subsidie aan te kunnen vragen (voor particulieren) moet de warmtepomp eerst worden geïnstalleerd en in bedrijf worden gesteld. Op de factuur staat een meldcode. Met deze meldcode, de factuur, het betalingsbewijs (bankafschrift) en een foto van de installatie kunt u via Digid een ISDE subsidieaanvraag indienen. Binnen 8 tot 12 weken krijgt u het bedrag doorgaans op uw rekening gestort.

Niet elk huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Uw huis dient daarvoor goed geïsoleerd te zijn. Maar een hybride warmtepomp, die samenwerkt met de cv-ketel, kan altijd. Als het buiten heel koud is, springt de cv-ketel bij. Wij raden aan om sowieso kritisch te kijken naar de isolatie van uw huis. Dat is zonder meer goed om stookkosten te besparen, maar u haalt daarmee ook meer uit het warmwaterpompsysteem.

Dak isolatie

De beste maatregel om snel het energieverbruik van uw woning te verlagen is dakisolatie. Warme lucht stijgt op, met dakisolatie voorkomt u dat de warmte via uw dak verdwijnt. Isolatie van uw dak is dus cruciaal voor het verlagen van uw stookkosten!

Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van uw dak worden aangebracht. Meestal is het isoleren van de binnenkant een stuk gemakkelijker én goedkoper. Voor dakisolatie aan de binnenkant hoeft uw dak immers niet te worden opengebroken, wat u een hoop kosten en overlast bespaart. Maar wilt u toevallig net uw dak verbouwen? Dan kunt u misschien beter wél kiezen voor dakisolatie aan de buitenkant. Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte kan het rendabel zijn om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Natuurlijk wilt u het type isolatie dat past bij uw woonwensen, budget en woonsituatie. Wij adviseren u graag vrijblijvend over de verschillende opties en materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Onze ervaren adviseurs zijn hierin onafhankelijk, eerlijk en realistisch en helpen u met het maken van uw keuzes.

Er zijn diverse opties voor het isoleren van uw dak en een reeks aan materialen die hierbij gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk dat u het type dakisolatie kiest dat past bij uw woonwensen, budget en woonsituatie. Daarom helpen onze ervaren adviseurs u graag vrijblijvend met het maken van de juiste keuze, die past bij uw wensen en mogelijkheden.

Hoeveel u kunt besparen met dakisolatie, hangt af van meerdere factoren. Zoals welk deel van het dak geïsoleerd gaat worden: de buitenzijde, de binnenzijde, en/of de zoldervloer. Voor een gemiddelde woning is de besparing per situatie als volgt:

 

Isolatie                                                            Besparing per jaar*

Isoleren schuin dak, verwarmde zolder             € 700,-

Isoleren schuin dak, onverwarmde zolder         € 370,-

Isoleren zoldervloer, onverwarmde zolder        € 400,-

Isoleren plat dak                                                     € 600,-

*Cijfers van MilieuCentraal

Het isoleren van uw dak levert u meerdere voordelen op, zoals:

  • Besparing op uw energierekening
  • Hoger energielabel en dus waardevermeerdering van uw woning
  • Constante binnentemperatuur, meer wooncomfort
  • Zolder te gebruiken als woonruimte (waardevermeerdering van uw woning)

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een buiten- en een binnenmuur. De ruimte ertussen wordt een spouw genoemd. Woningen met een bouwjaar na 1920 zijn vaak voorzien van een spouwmuur. Het isoleren van de spouwmuur is een relatief goedkope manier om te beginnen met het verduurzamen van uw woning.

Vroeger dacht men dat de laag lucht in de spouw van de muur hielp met isoleren. Inmiddels weten we beter en vullen we deze ruimte met speciaal isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope & effectieve manier van isoleren.

Om goed te kunnen werken moet de ruimte voor de muren worden vrijgemaakt. Vervolgens worden er kleine gaatjes in de muur geboord. Met speciale machines wordt het isolatiemateriaal via de gaatjes in de spouw gespoten. Na voltooiing van de isolatie worden de gaatjes in de muur gedicht. Uiteraard wordt rondom de woning alles netjes opgeruimd en bent u klaar om te profiteren van een geïsoleerde spouwmuur.

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of uw woning een spouwmuur heeft: het bouwjaar en inspectie van de muren. Woningen gebouwd vóór 1920 hebben geen spouwmuren. Woningen gebouwd ná 1920 hebben in de meeste gevallen wel een spouw tussen de muren. Ook de dikte van de buitenmuur geeft informatie: als de buitenmuur minder dan 24 centimeter is dan zit er geen spouw tussen de muren. Is de muur dikker dan 24 cm dan is er een spouw aanwezig en kunt u kiezen voor spouwmuurisolatie.

Zeker bij oude woningen (bouwjaar tussen 1920 – 1976) levert spouwmuurisolatie relatief grote besparingen op. Bij een gemiddeld huis (hoekhuis/twee-onder-een-kapwoning) kan de besparing oplopen tot een rendement van 20%.

Isolatie                                                            Besparing per jaar*

Isoleren schuin dak, verwarmde zolder             € 700,-

Isoleren schuin dak, onverwarmde zolder         € 370,-

Isoleren zoldervloer, onverwarmde zolder        € 400,-

Isoleren plat dak                                                     € 600,-

*Cijfers van MilieuCentraal

Bij het isoleren van de spouwmuur kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Welk materiaal het meest geschikt is voor uw woning is afhankelijk van meerdere factoren. De uiteindelijke keuze hangt af van onder meer de conditie van de spouw, uw wensen en uw budget. De meest gebruikte materialen zijn isolatieparels, glaswol of milieuvriendelijk purschuim.

 

Onze ervaren adviseurs helpen u graag met de keuze voor het juiste isolatiemateriaal voor uw spouwmuur. Wij adviseren altijd productonafhankelijk. Onze adviezen worden dus niet beïnvloed door quota of bonussen van leveranciers, of voorkeuren van partners.

Spouwmuurisolatie is een slimme maatregel om relatief eenvoudig en snel uw energiekosten te verlagen. Spouwmuurisolatie levert u onder andere de volgende voordelen op:

 

✔ Lagere energierekening

✔ Verhoogd wooncomfort

✔ Milieubewust wonen

✔ Hoger energielabel (dus waardevermeerdering van uw woning)

 

Afhankelijk van de grootte van uw woning duurt het isoleren van uw spouwmuur maximaal één dag. In de meeste gevallen is het isoleren van de spouwmuur zelfs binnen een halve dag gerealiseerd.

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte een extra laag isolatie onder uw vloer aangebracht. In de meeste gevallen gaat het om opgespoten isolatieschuim of thermokussen (Tonzon). Door deze isolatielaag kan koude niet optrekken.

 

Vloerisolatie wordt via de kruipruimte aan de onderkant van uw vloer aangebracht. Om zeker te weten of uw woning een kruipruimte heeft, kunt u kijken naar het bouwjaar. Huizen die voor 1930 zijn gebouwd hebben in de meeste gevallen geen kruipruimte. Woningen gebouwd ná 1930 hebben een kruipruimte alleen is deze niet altijd toegankelijk. Woningen van na 1976 zijn meestal voorzien van een vorm van vloerisolatie. Het is niet gezegd dat deze vloerisolatie het meeste rendement oplevert. Om dit te beoordelen adviseren wij de vloerisolatie te laten inspecteren door een deskundige.

Kruipruimte lager dan 40 cm

Deze hoogte is niet toereikend om de onderzijde van uw vloer te kunnen isoleren. In dat geval kunt u ervoor kiezen de kruipruimte uit te graven om voldoende hoogte te creëren. U kunt ook kiezen voor bodemisolatie in de kruipruimte. Hierbij wordt middels een slang de (bodem van de) kruipruimte opgevuld met isolatiemateriaal zoals isolatieparels.

 

Kruipruimte van 40 cm of hoger

Bij een hoge kruipruimte kunnen isolateurs de onderkant van uw vloer isoleren. De isolatiewaarde (de RC-waarde) is hoger dan bij bodemisolatie. Met vloerisolatie behaalt u dus het maximale rendement.

De onderkant van de vloer isoleren

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Deze isolatielaag aan de onderkant van de vloer voorkomt dat kou vanuit de kruipruimte optrekt. Vloerisolatie verbetert het wooncomfort aanzienlijk en u bespaart op uw energieverbruik.

 

Bodem van kruipruimte isoleren

Het isoleren van de bodem in de kruipruimte is de oplossing voor vocht- en schimmelproblemen onder uw vloer. Vanwege de krappe ruimte onder uw vloer zal de isolateur middels een slang de bodem in de kruipruimte opvullen. Vocht blijft hierdoor onder het isolatiemateriaal. Dit voorkomt aantasting van de onderkant van uw vloer door optrekkend vocht en/of schimmelvorming. Bodemisolatie is goedkoper dan vloerisolatie alleen is het minder effectief.

Vloerisolatie wordt aangebracht via de kruipruimte. Als er voldoende ruimte is onder uw vloer wordt de onderkant van de grondvloer geïsoleerd. Afhankelijk van uw situatie wordt milieuvriendelijk purschuim of thermokussen (TonZon) gebruikt.

Het kostenplaatje van vloerisolatie hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en het te isoleren vloeroppervlak. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor vloerisolatie ligt tussen de €20 en €25. Met de investering in vloerisolatie verhoogt u het wooncomfort aanzienlijk en bespaart u op uw energierekening.

Ook al levert vloerisolatie een lagere besparing op dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, het betaalt zichzelf alsnog snel terug. Gemiddeld verdient u de investering in vloerisolatie binnen 10 jaar terug.  De exacte opbrengsten hanger uiteraard ook af van de grootte van uw woning. Door de extra isolatie heeft u minder warmteverlies. U hoeft dus minder te stoken waardoor u bespaart op energiekosten. Het rendement van vloerisolatie loopt op van 10 tot 15% per jaar.

Vloerisolatie verhoogt voornamelijk uw wooncomfort. Uw vloer voelt minder koud aan, waardoor het veel prettiger is om lekker op blote voeten te lopen. Vloerisolatie betekent ook zeker een besparing op uw maandelijkse energierekening. Daarnaast gaat u door vloerisolatie milieuvriendelijker wonen, levert het een hoger energielabel op en wordt uw woning meer waard.